Η συσπείρωση των ασθενών με λεμφοίδημα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους

Η συσπείρωση των ασθενών με λεμφοίδημα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους

Η ιστοσελίδα iatronet.gr φιλοξενεί ρεπορτάζ με τα συμπεράσματα της εκδήλωσης της “THE Lymphedema Clinic” για την Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος

Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος – 6η Μαρτίου – Ανοιχτή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Η κινητοποίηση και η συσπείρωση των ασθενών με λεμφοίδημα και των οικογενειών τους, με τη στήριξη των επαγγελματιών υγείας, θα συμβάλει στη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας τους, με τελικό στόχο την ίαση και την καλύτερη ποιότητα ζωής

Αυτό το μήνυμα έστειλαν ιατροί και ασθενείς στην εκδήλωση που διοργάνωσε με επιτυχία η “The Lymphedema Clinic”, στον συνεδριακό της χώρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος, τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, μέσα από τη συζήτηση που έγινε με μεγάλη συμμετοχή του κοινού, αναδείχθηκαν τα προβλήματα στη διαχείριση του λεμφοιδήματος και προσεγγίστηκαν πιθανές λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τους ασθενείς.

Tο λεμφοίδημα συχνότερα σχετίζεται με την ογκολογική θεραπεία διαφόρων καρκίνων και αφορά γυναίκες και άνδρες, αλλά επίσης παρατηρείται σαν πρωτοπαθές στους ασθενείς οι οποίοι γεννήθηκαν χωρίς λεμφαγγεία ή λεμφαδένες. Τα κύρια συμπτώματα είναι το έντονο πρήξιμο, ο πόνος και το βάρος στο χέρι, στο πόδι ή σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος που πάσχει.

Τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης εξήρε ο Παθολόγος Ογκολόγος Ιωάννης Μπουκοβίνας. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να είναι κοινός ο αγώνας για την πρόληψη και διαχείριση του λεμφοιδήματος, ώστε να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικά προβλήματα όπως η αποζημίωση εξετάσεων και θεραπειών.

“Μέχρι πρόσφατα, το λεμφοίδημα αποτελούσε άγνωστη λέξη. Ακόμη και σήμερα, όταν οι ασθενείς το υποψιάζονται ή το αναγνωρίζουν, δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν”, τόνισε, μεταφέροντας την εμπειρία ασθενών, η Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” Νομού Θεσσαλονίκης.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο