Συγγενές Λεμφοίδημα | Κλινική για το Λεμφοίδημα και το Λιποίδημα
Συγγενές Λεμφοίδημα | The Lymphedema Clinic | Κλινική για το Λεμφοίδημα και το Λιποίδημα
Εξέταση, Διάγνωση, Θεραπεία | Λεμφοίδημα, Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ

Συγγενές λεμφοίδημα

Το συγγενές λεμφοίδημα παρουσιάζεται σε ασθενείς που γεννήθηκαν με έλλειψη λεμφαδένων ή παθολογικό πρόβλημα στα λεμφαγγεία (υπερπλασία, υποπλασία ή απλασία). Οι ασθενείς αυτοί θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ξαφνικά ή σταδιακά μια διόγκωση του ενός ή και των δύο ποδιών ή σπανιότερα των χεριών τους. Οι συνηθέστερες ηλικίες που μπορεί να εμφανιστεί το πρωτοπαθές λεμφοίδημα είναι είτε αμέσως μετά τη γέννηση στον πρώτο χρόνο, είτε κατά την εφηβεία, είτε κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης στη γυναίκα ή μεγάλων ορμονικών διαταραχών.

Το πρωτοπαθές λεμφοίδημα τόσο διαγνωστικά όσο και θεραπευτικά έχει διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το δευτεροπαθές λεμφοίδημα, όμως πολλές φορές οι νέες χειρουργικές τεχνικές μπορούν να προσφέρουν μέχρι και ίαση του προβλήματος. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που επιλέγονται συχνά συνδυάζουν τη μεταμόσχευση λεμφαδένων, την τοποθέτηση ινών κολλαγόνου, τις λεμφοφλεβικές παρακάμψεις και τη λιποαναρρόφηση. Για την αποτελεσματικότερη θεραπεία η χειρουργική και η συντηρητική αντιμετώπιση συνδυάζονται και εφαρμόζονται ταυτόχρονα.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης κρίνονται από τους ασθενείς πολύ ικανοποιητικά με σημαντική μείωση τις περισσότερες φορές της περιμέτρου του πάσχοντος μέλους, αλλά και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.