e-farmako, Διονυσίου ιατρος, Αποκατάσταση μαστού και λεμφοιδήματος που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού

Αποκατάσταση μαστού και λεμφοιδήματος που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού

Άρθρο για το Λεμφοίδημα στο e-farmako.gr

Για την αποκατάσταση μαστού και λεμφοιδήματος που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού μίλησε στο e-farmako.gr ο ιατρός κος. Δημήτρης Διονυσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η πρόοδος στα διαγνωστικά μέσα και στις μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού συνέβαλαν αποτελεσματικά όχι μόνο στη θεραπεία της νόσου, αλλά και στη διατήρηση του μαστού. Παρόλα αυτά, συχνά παρατηρείται δυσμορφία του μαστού, αλλά και μια σοβαρή επιπλοκή από τα θεραπευτικά μέσα που ονομάζεται λεμφοίδημα.

Για την αντιμετώπισή τους υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι αποκατάστασης, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός νέου μαστού, συμμετρικού με τον ετερόπλευρο υγιή.

Η εμφάνιση λεμφοιδήματος στο άνω άκρο σχετίζεται με την αφαίρεση λεμφαδένων από τη μασχάλη ή την επίδραση της ακτινοβολίας στους λεμφαδένες και τα λεμφαγγεία. Τα τελευταία χρόνια, τόσο στην αποκατάσταση μαστού όσο και στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος, εφαρμόζονται νέες τεχνικές που προσφέρουν άριστα αποτελέσματα.

Η ανάπλαση του μαστού μπορεί να γίνει είτε άμεσα, είτε απώτερα. Η άμεση αποκατάσταση λαμβάνει χώρα τη στιγμή της μαστεκτομής. Το πλεονέκτημα είναι ότι η ασθενής «ξυπνάει» από την επέμβαση έχοντας νέο στήθος. Στις περιπτώσεις άμεσης αποκατάστασης, οι επιλογές είναι περισσότερες, ενώ το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πιο φυσικό. Η απώτερη αποκατάσταση είναι η επέμβαση που γίνεται μήνες ή και χρόνια μετά τη μαστεκτομή. Ως πλεονέκτημα θεωρείται από ορισμένους το γεγονός ότι η γυναίκα μπορεί να συζητήσει και να αποφασίσει την επέμβαση με ηρεμία, έχοντας ολοκληρώσει τη λοιπή απαραίτητη θεραπεία για τη νόσο της.

Από τις πιο απλές και παλαιότερες τεχνικές θεωρείται η τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης. Η επέμβαση έχει ένδειξη στην άμεση αποκατάσταση όταν δεν ακολουθεί ακτινοβολία. Τα ενθέματα, ανάλογα με το μέγεθός τους, μπορούν να δημιουργήσουν ικανοποιητική συμμετρία με τον ετερόπλευρο μαστό, με την προϋπόθεση ότι ο υγιής μαστός δεν είναι πτωτικός. Μειονεκτήματα των ενθεμάτων είναι ότι δεν ακολουθούν τη φυσική «πορεία» του ετερόπλευρου μαστού, ενώ κάποιες φορές εμφανίζεται, ως απώτερη επιπλοκή, η ρίκνωση του ενθέματος λόγω δημιουργίας κάψας. Συχνά απαιτείται διορθωτική επέμβαση στον ετερόπλευρο μαστό, προκειμένου να επιτευχθεί συμμετρία.

Δημήτρης Διονυσίου, Ιατρός

*Ο Δημήτρης Διονυσίου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής της “THE Lymphedema Clinic”.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο