Λιποίδημα | Κλινική για το Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic
Λιποίδημα Διάγνωση | Κλινική για το Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic
Εξέταση, Διάγνωση, Θεραπεία | Λεμφοίδημα, Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ

Λιποίδημα

Τι είναι το λιποίδημα

Το λιποίδημα είναι μια πάθηση του υποδορίου λίπους που εμφανίζεται ως διόγκωση – πρήξιμο των άκρων (πόδια ή και χέρια) με παρόμοια εικόνα συσσώρευσης λίπους και στα δύο άκρα. Το λιποίδημα εμφανίζει σχεδόν αποκλειστικά 1 στις 10 γυναίκες, ενώ φαίνεται ότι έχει σαφή κληρονομική προδιάθεση.

Λιποίδημα και συμπτώματα

Τα άτομα που παρουσιάζουν τη συγεκριμένη πάθηση εμφανίζουν συχνά έντονο πόνο στο υποδόριο λίπος, αίσθημα βάρους στα κάτω άκρα που γίνεται πιο έντονο με την ορθοστασία, δυσανεξία στην πίεση ή ακόμα και στην επαφή με το δέρμα, εύκολες εκχυμώσεις (μελανιές) και πολλές φορές ευρυαγγείες και κιρσούς φλεβών.

Πολλοί ασθενείς από λάθος συγχέουν το λιποίδημα με το λεμφοίδημα. Η διάγνωση του λιποιδήματος γίνεται αποκλειστικά με την κλινική εξέταση. Δυστυχώς πολλές φορές οι ασθενείς στιγματίζονται ως παχύσαρκοι λόγω της αδυναμίας απώλειας βάρους ή της αδυναμίας μείωσης του τοπικά συσσωρευμένου λίπους.

Το λιποίδημα εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία ή και σε άλλες περιόδους ορμονικών διαταραχών. Η αύξηση βάρους επιδεινώνει την παρουσία του λιποιδήματος στα άκρα, αλλά δυστυχώς η απώλεια βάρους δεν μειώνει αντίστοιχα τον όγκο στα πρησμένα μέλη. Παρά τις εξαντλητικές δίαιτες ή την αυξημένη άσκηση, τα άτομα με λιποίδημα δεν βλέπουν σημαντική βελτίωση.

Σε ποιες περιοχές εμφανίζεται το λιποίδημα;

Το λιποίδημα είναι κατά κύριο λόγο νόσος του λιπώδους ιστού όλου του σώματος, που όμως κάνει πιο έντονη την εμφάνισή του στα κάτω άκρα. Συγκεκριμένα τα άτομα με λιποίδημα έχουν διογκωμένους μηρούς, γόνατα και κνήμες (γάμπες). Τα πόδια των ατόμων με λιποίδημα παραμένουν λεπτά, ενώ η υπόδηση δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.

Η όψη του δέρματος και του υποδορίου στα κάτω άκρα ποικίλει. Τα στάδια του λιποιδήματος είναι τέσσερα (I-IV) και στα αρχικά στάδια χαρακτηρίζεται με πρήξιμο πάνω από τους αστραγάλους, ενώ στα προχωρημένα στάδια υπάρχουν περιοχές στα γόνατα και στους μηρούς με πολύ μεγάλη συσσώρευση λίπους. Σε τελικό στάδιο μπορεί να εμφανιστεί ως ελεφαντίαση, ενώ υπάρχει πιθανότητα να πάσχει και το λεμφικό σύστημα λόγω της στάσης της λεμφικής κυκλοφορίας και καλείται “λεμφοστατικό λιποίδημα” ή “λεμφολιποίδημα”.

Τα άνω άκρα επίσης παρουσιάζουν αύξηση του λιπώδους ιστού, χωρίς όμως να εμφανίζουν τόσο έντονες παραμορφώσεις όπως τα κάτω άκρα. Σε προχωρημένο λιποίδημα η συσσώρευση λίπους γίνεται εντονότερη στους βραχίονες (μπράτσα) αλλά και στα αντιβράχια.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του λιποιδήματος είναι κυρίως “κλινική υπόθεση”. Σε μερικές περιπτώσεις κρίνουμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε την εξέταση της επιπολής λεμφαγγειογραφίας για τον αποκλεισμό της συνύπαρξης λεμφοιδήματος.Θεραπεία λιποιδήματος

Η αντιμετώπιση του λιποιδήματος γίνεται αποκλειστικά με τη χειρουργική μέθοδο λιποαναρρόφησης “VASER”. Η συντηρητική αντιμετώπιση με μαλάξεις και ελαστικά ενδύματα δεν θεραπεύει το λιποίδημα, αλλά μόνο ανακουφίζει τους ασθενείς από τα συμπτώματα.