Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου & Λεμφοίδημα | Κλινική για το Λεμφοίδημα | The Lymphedema Clinic

Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου & Λεμφοίδημα

Κάθε χρόνο η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου.

Ξεκίνησε ως εθνική γιορτή στις ΗΠΑ και τον Καναδά και διαδόθηκε ως μια γιορτή της ζωής. Άνθρωποι που δίνουν τη μάχη ή νίκησαν τον καρκίνο συμμετέχουν σε εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη ζωή και όσους τους στηρίζουν αλλά και να στείλουν το μήνυμα ότι ο καρκίνος δε σταματά τη ζωή.

Η ομάδα της “The Lymphedema Clinic”, με αφορμή τη φετινή Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου, την Κυριακή 4 Ιουνίου, απαντά σε απλές και σύντομες ερωτήσεις για το λεμφοίδημα, τη σχέση του με τον καρκίνο αλλά και τη διαχείρισή του.

Το λεμφοίδημα είναι το οίδημα, δηλαδή το πρήξιμο ενός μέρους του σώματος (π.χ. χέρι, πόδι) εξαιτίας της συσσώρευσης λέμφου στους ιστούς κάτω από το δέρμα. Στη χώρα μας εμφανίζεται συχνότερα ως αποτέλεσμα μιας ογκολογικής θεραπείας, δηλαδή σε άτομα που υποβλήθηκαν σε αφαίρεση λεμφαδένων, καθώς και σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις το λεμφοίδημα ονομάζεται δευτεροπαθές. Ωστόσο, υπάρχει και το πρωτοπαθές, δηλαδή το λεμφοίδημα που εμφανίζεται σε ασθενείς οι οποίοι γεννήθηκαν με λιγότερα λεμφαγγεία ή λεμφαδένες.

Το λεμφοίδημα αφορά τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού και με γυναικολογικό καρκίνο, τους άνδρες με ουρολογικό καρκίνο αλλά και γενικότερα τους ασθενείς με καρκίνο του δέρματος, ανεξαρτήτως φύλου. Σε πολλές περιπτώσεις ο καρκίνος μπορεί να έχει αντιμετωπιστεί και το λεμφοίδημα να κάνει την εμφάνισή του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς η έναρξη ή εμφάνιση του λεμφοιδήματος δεν μπορεί να προβλεφθεί. Παρουσιάζεται “ύπουλα”, μήνες ή και χρόνια μετά από κάποια επέμβαση αφαίρεσης λεμφαδένων ή κάποιον σοβαρό τραυματισμό. Ξεκινάει με πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος, συνεχίζει με πάχυνση και σκλήρυνση του δέρματος και του υποδόριου λίπους, προκαλεί αίσθημα βάρους στο άκρο και οίδημα του μέλους.

Η κορυφαία μέθοδος στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος παγκοσμίως είναι σήμερα η μεταμόσχευση λεμφαδένων, η οποία αποκαθιστά τους λεμφαδένες και τη συνέχεια του λεμφικού συστήματος, δημιουργώντας νέα λεμφαγγεία. Σκοπός της επέμβασης είναι η μεταφορά λειτουργικών λεμφαδένων από μια υγιή περιοχή στο μέλος που πάσχει. Τα αγγεία των λεμφαδένων που μεταφέρονται συνδέονται με τα αγγεία του πάσχοντος μέλους και άμεσα ξεκινάει η λεμφαγγειογένεση και η σταδιακή αποκατάσταση της λεμφικής κυκλοφορίας.

external
Δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ

Η μεταμόσχευση λεμφαδένων ωφελεί τους ασθενείς με δευτεροπαθές λεμφοίδημα, δηλαδή για παράδειγμα γυναίκες που υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή και λεμφαδενικό καθαρισμό για καρκίνο ή γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή, άνδρες που υποβλήθηκαν σε προστατεκτομή, σε επέμβαση για καρκίνο στα γεννητικά όργανα κ.ά, όσο και αυτούς που πάσχουν από πρωτοπαθές λεμφοίδημα.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο