Οίδημα Συμπιεστικά Ελαστικά Ενδύματα

Οίδημα: Συμπιεστικά ή ελαστικά ενδύματα – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Άρθρο για τη Διαχείριση του Οιδήματος

Ανάλογα με την έκταση και τη βαρύτητα της νόσου, λαμβάνονται μέτρα για το εξατομικευμένο συμπιεστικό ένδυμα που θα φοράει ο ασθενής

Η διαχείριση του οιδήματος (φλεβικού, μετατραυματικού, μετεγχειρητικού ή λεμφοστατικού) χωρίζεται σε δυο φάσεις: τη φάση της αποσυμφόρησης και τη φάση της συντήρησης.

Στην πρώτη φάση της αποσυμφόρησης, χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα για τη σταδιακή μείωση του οιδήματος με εξειδικευμένες μαλάξεις, ασκήσεις και εφαρμογή ελαστικών υλικών διαβαθμισμένης συμπίεσης. Ο σκοπός είναι η ταυτόχρονη εκπαίδευση του ασθενή ώστε να μπορεί να εφαρμόσει τη θεραπεία ανά πάσα στιγμή ακόμα και μόνος του.

Η πρώτη φάση διαρκεί, ανάλογα με την έκταση και τη βαρύτητα της νόσου, συνήθως από 15 έως 20 ημέρες. Κατά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης λαμβάνονται μέτρα για το εξατομικευμένο συμπιεστικό ένδυμα που θα φοράει ο ασθενής στη φάση συντήρησης.

Στη δεύτερη φάση ο σκοπός είναι η διατήρηση του αποτελέσματος από την αποσυμφόρηση του οιδήματος και η αποτροπή επανεμφάνισής του, με την εφαρμογή κατάλληλων συμπιεστικών ενδυμάτων. Τα συμπιεστικά ελαστικά ενδύματα πρέπει είναι επίπεδης πλέξης και να κατασκευάζονται στα μέτρα του ασθενή. Σε αντίθεση με τα ενδύματα κυκλικής τα οποία είναι γενικής χρήσης, τα επίπεδης πλέξης έχουν υψηλή αντοχή και διατηρούν την ισχύ τους, περιορίζουν τους ιστούς από την υποτροπή του οιδήματος και δημιουργούν συνθήκες συνεχούς μάλαξης κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Ανάλογα με το στάδιο του οιδήματος ή λεμφοιδήματος τα ενδύματα φέρουν άλλο βαθμό και ισχύ πίεσης. Αν και από μόνα τους δεν αποτελούν θεραπευτικό μέσο, η συνεχής εφαρμογή τους διατηρεί τον όγκο της περιοχής που πάσχει σε ικανοποιητικό βαθμό.

Η σωστή συντήρηση των ενδυμάτων μπορεί να τα διατηρήσει σε ικανοποιητική κατάσταση μέχρι και 12 μήνες. Το ιδανικό είναι οι ασθενείς να έχουν 2 ζευγάρια ενδυμάτων και να τα χρησιμοποιούν εναλλάξ. Τα ενδύματα είναι ευαίσθητα σε θερμοκρασίες και υλικά επαφής, πλένονται στο χέρι αλλά και στο πλυντήριο μέχρι τους 40 βαθμούς κελσίου. Αν το ένδυμα έχει επίθεμα σιλικόνης, το γυρίζουμε ανάποδα. Στο πλυντήριο το τοποθετούμε σε δίχτυ προστασίας και με μικρή ποσότητα απορρυπαντικού, χωρίς παράγωγα χλωρίνης ή μαλακτικό. Για γρήγορο στέγνωμα απλώνουμε το ένδυμα οριζόντιο σε μια πετσέτα σε σκιερό μέρος.

Αποφεύγουμε το στύψιμο, το τρίψιμο και το άπλωμα με μανταλάκια, το στέγνωμα στον ήλιο, στο καλοριφέρ, δίπλα στο τζάκι ή με πιστολάκι μαλλιών.

Το τακτικό πλύσιμο είναι σημαντικό γιατί αποτρέπονται τα δερματικά προβλήματα και οι ερεθισμοί.

Όλα τα ενδύματα φέρουν ετικέτες συντήρησης και για τυχόν απορίες προτρέπουν στην επικοινωνία με την εταιρία κατασκευής.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο