Λιποίδημα: Λιποαναρρόφηση-VASER για αντιμετώπιση λιποιδήματος | Κλινική για το Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic

Λιποίδημα: Λιποαναρρόφηση-VASER για οριστική αντιμετώπιση

Το λιποίδημα είναι μια πάθηση για την οποία επικρατεί σύγχυση στο ευρύ κοινό. Όχι μόνο οι ασθενείς, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας συχνά το συγχέουν με το λεμφοίδημα ή εσφαλμένα με την παχυσαρκία ή τη λιποδυστροφία. Δυστυχώς, οι ασθενείς που πάσχουν από λιποίδημα στιγματίζονται ως παχύσαρκοι, λόγω της αδυναμίας απώλειας βάρους ή της αδυναμίας μείωσης του τοπικά συσσωρευμένου λίπους.

Το λιποίδημα όμως είναι μια πάθηση του υποδορίου λίπους που εμφανίζεται ως διόγκωση-πρήξιμο των άκρων και αποτελεί γυναικεία υπόθεση, αφού εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες, με σαφή κληρονομική προδιάθεση. Εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και 11% των γυναικών, περίπου 370 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Η αύξηση βάρους επιδεινώνει την παρουσία του στα πόδια και σπανιότερα στα χέρια, χωρίς όμως να σημαίνει ότι η απώλεια βάρους θα μειώσει αντίστοιχα τον όγκο στα πρησμένα άκρα. Οι πάσχοντες από λιποίδημα, παρά τις εξαντλητικές δίαιτες ή την αυξημένη άσκηση, δεν βλέπουν τη βελτίωση που θα επιθυμούσαν.

Τα συμπτώματα

Τα άτομα που πάσχουν από λιποίδημα εμφανίζουν συχνά έντονο πόνο στο υποδόριο λίπος, αίσθημα βάρους στα κάτω άκρα, που γίνεται πιο έντονο με την ορθοστασία, δυσανεξία στην πίεση ή ακόμα και στην επαφή με το δέρμα, κάνουν εύκολες εκχυμώσεις (μελανιές) και εμφανίζουν πολλές φορές ευρυαγγείες και κιρσούς φλεβών. Η αιτία του λιποιδήματος είναι προς το παρόν άγνωστη. Οι παροξύνσεις του κάνουν την εμφάνισή τους συνήθως κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.

Το λιποίδημα, αν και είναι νόσος του λιπώδους ιστού όλου του σώματος, κάνει πιο έντονη την εμφάνισή του στα κάτω άκρα. Ειδικότερα, οι πάσχοντες έχουν διογκωμένους μηρούς, γόνατα και κνήμες, ενώ τα πόδια τους  παραμένουν λεπτά. Και τα άνω άκρα όμως παρουσιάζουν αύξηση του λιπώδους ιστού, χωρίς ωστόσο να εμφανίζουν τόσο έντονες παραμορφώσεις. Σε προχωρημένο λιποίδημα η συσσώρευση λίπους γίνεται εντονότερη στους βραχίονες, αλλά και στα αντιβράχια.

Τα στάδια του λιποιδήματος είναι τέσσερα. Στα αρχικά, η πάθηση χαρακτηρίζεται από πρήξιμο πάνω από τους αστραγάλους, ενώ στα προχωρημένα, υπάρχουν διογκώσεις στα γόνατα και στους μηρούς με πολύ μεγάλη συσσώρευση λίπους. Σε τελικό στάδιο το λιποίδημα μπορεί να εμφανιστεί ως ελεφαντίαση, ενώ υπάρχει πιθανότητα να πάσχει και το λεμφικό σύστημα, εξαιτίας  της στάσης της λεμφικής κυκλοφορίας. Τότε καλείται «λεμφοστατικό λιποίδημα» ή «λεμφολιποίδημα».

Διάγνωση με κλινική εξέταση

Η διάγνωση του λιποιδήματος γίνεται αποκλειστικά με την κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού για την έναρξη του οιδήματος καθώς και των συμπτωμάτων, την ειδική ογκομέτρηση των άκρων, την παρατήρηση και ψηλάφηση των πρησμένων μελών, την καταγραφή στοιχείων για την ποιότητα ζωής και τη φωτοτεκμηρίωση. Μάλιστα, για να αποκλειστεί η ταυτόχρονη συνύπαρξη λεμφοιδήματος σε προχωρημένη εικόνα λιποιδήματος, αξιοποιείται και η επιπολής λεμφαγγειογραφία με άμεση φλουοροσκόπηση μετά από έγχυση πράσινης ινδοκυανίνης.

Λιποαναρρόφηση-VASER, σύγχρονη, συνδυαστική θεραπεία

Η οριστική αντιμετώπιση του λιποιδήματος είναι χειρουργική, αφού αποκλειστικά η συντηρητική αντιμετώπιση με μαλάξεις και ελαστικά ενδύματα δεν θεραπεύει το λιποίδημα. Βεβαίως είναι απαραίτητη η συνδυαστική θεραπεία επέμβασης, μαλάξεων και διατροφής για την επίτευξη ενός άριστου αποτελέσματος.

Η εξειδικευμένη χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης του λιποιδήματος είναι η λιπεκτομή με τεχνική λιποαναρρόφησης υπερήχων «VASER». Η «λιποαναρρόφηση-VASER» χρησιμοποιείται για την επιλεκτική διάσπαση του συσσωρευμένου λίπους με την καταστροφή μόνο των λιποκυττάρων, προστατεύοντας τα λεμφαγγεία, τα αγγεία και τα μικρά νευρικά στελέχη. Μόλις τα λιποκύτταρα «λιώσουν», ο χειρούργος τοποθετεί μια μικρή κάνουλα λιποαναρρόφησης και απομακρύνει το λεπτόρρευστο πλέον λίπος χωρίς να τραυματίζει τα αγγεία και τα νεύρα.

Μετεγχειρητικά ακολουθούν μερικές συνεδρίες εξειδικευμένης αποσυμφόρησης του μετεγχειρητικού οιδήματος με ταυτόχρονη τοποθέτηση ειδικών ελαστικών επιδέσμων και ενδυμάτων. Τα ελαστικά ενδύματα θα πρέπει να εφαρμόζονται για χρονικά διαστήματα που θα συστήσει η ομάδα των θεραπόντων ιατρών.

Μετά την επέμβαση και εφόσον ο ασθενής ακολουθήσει τις οδηγίες της ιατρικής ομάδας, το αίσθημα βάρους και ο πόνος των άκρων εκλείπουν, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα θα παραμείνει για πάντα ικανοποιητικό, χωρίς υποτροπή. Στην «THE Lymphedema Clinic» εφαρμόζουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση του λιποιδήματος, με ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο