Λεμφοίδημα. Προβλήματα, προκλήσεις και νέα θεραπευτικά δεδομένα
Η εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος στην ιστοσελίδα voria.gr
Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος η 6η Μαρτίου – Ανοιχτή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Τα προβλήματα, οι προκλήσεις και τα νέα θεραπευτικά δεδομένα στο επίκεντρο της εκδήλωσης της “THE Lymphedema Clinic”
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί εδώ και αρκετά χρόνια ως Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος. Το λεμφοίδημα είναι το μόνιμο οίδημα (πρήξιμο) ενός μέρους του σώματος, όταν υπολειτουργεί ένα τμήμα του λεμφικού συστήματος.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 250 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με λεμφοίδημα. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 30% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία για καρκίνο πχ μαστού, γυναικολογικών οργάνων, προστάτη, μελάνωμα, προσβάλλονται από δευτεροπαθές λεμφοίδημα.
Το λεμφοίδημα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών, με οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις και, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμα και αναπηρία.
Η έγκαιρη διάγνωση με τη συμβολή της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας έδωσε τη δυνατότητα για τη μελέτη του προβλήματος σε κυτταρικό επίπεδο και τη διερεύνηση νέων θεραπευτικών δεδομένων. Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της μικροχειρουργικής και η εφαρμογή νέων καινοτόμων επεμβάσεων έφεραν μεγάλη πρόοδο στη θεραπεία του λεμφοιδήματος, δίνοντας ελπίδα ακόμα και για πιθανή ίαση.
“Η κορυφαία μέθοδος αντιμετώπισης και θεραπείας του λεμφοιδήματος, παγκοσμίως, είναι η μεταμόσχευση λεμφαδένων, καθώς αποκαθιστά άμεσα τη συνέχεια του λεμφικού συστήματος με τη δημιουργία νέων λεμφαγγείων”, τονίζει ο Δημήτρης Διονυσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. και Επιστημονικός Υπεύθυνος της “THE Lymphedema Clinic”.