Εύη Καλουτά (ψυχολόγος) | Κλινική για το Λεμφοίδημα και το Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic

Λεμφοίδημα και Ψυχολογία στον καρκίνο του μαστού

της Εύης Καλουτά, Ψυχολόγου, The Lymphedema Clinic

Το λεμφοίδημα είναι ένα πολυσύνθετο νόσημα, με ψυχολογικές προεκτάσεις στην καθημερινότητα, τη λειτουργικότητα, την κοινωνική ζωή και την αυτοεικόνα του ατόμου.

Όταν η εμφάνισή του ακολουθεί μια ήδη απαιτητική περίοδο θεραπειών, όπως στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, οι νέες απαιτήσεις για τη φροντίδα και αντιμετώπισή του προκαλούν μια επιπλέον ψυχολογική επιβάρυνση.

Αφενός η σύνδεση του λεμφοιδήματος με την προηγούμενη ασθένεια και αφετέρου η προσωπικότητα, το περιβάλλον και τα συνολικά δεδομένα ζωής του ατόμου, έρχονται να διαμορφώσουν τον ξεχωριστό τρόπο διαχείρισης καθενός. Άλλοτε πιο εύκολα και άλλοτε πιο δύσκολα, όλα αυτά τα στοιχεία αναζητούν εσωτερικά τους συνδυασμούς και τις ισορροπίες που θα επιτρέψουν στον άνθρωπο να συνεχίσει τη ζωή του ομαλά.

Ζητούμενο εδώ – όπως και σε κάθε θέμα – είναι η φροντίδα μιας υγιούς ψυχολογίας που θα επιτρέψει σε κάθε συναίσθημα να εκφραστεί και να καλύψει τις βαθύτερες ανάγκες του ανθρώπου. Πολύτιμα λοιπόν συστατικά σε κάθε βήμα, η ολοκληρωμένη και έγκαιρη ενημέρωση και παράλληλα η εξειδικευμένη υποστήριξη, ώστε το λεμφοίδημα να μην καταλάβει παραπάνω χώρο στη διάθεση και τη σκέψη του ατόμου που το αντιμετωπίζει. Η ολιστική φροντίδα στην οποία στοχεύει και όλη η ομάδα της The Lymphedema Clinic.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο