Λεμφοιδημα ανω ακρου και Περιδεση, Δημήτρης Διονυσίου ιατρός

Λεμφοίδημα άνω άκρου και Περίδεση: Το Α και Ω της σωστής διαχείρισης

Υλικά και διαδικασία ορθής εφαρμογής

Το λεμφοίδημα είτε στο χέρι, είτε σε άλλο μέρος του σώματος, αντιμετωπίζεται συνδυάζοντας χειρουργικές και συντηρητικές μεθόδους.

Οι συντηρητικές μέθοδοι περιλαμβάνουν τις τεχνικές λεμφικής αποσυμφόρησης και συγκεκριμένα την αύξηση της κυκλοφορίας της λέμφου στους λεμφαδένες με ειδικές μαλάξεις και αναπνοές, τις εξειδικευμένες λεμφικές μαλάξεις για κατεύθυνση της λέμφου στα “λεμφοσωμάτια” και “λεμφοζώνες” και αποσυμφόρηση των περιοχών και τέλος στην περίδεση η οποία θα συγκρατήσει το αποτέλεσμα μέχρι την επόμενη συνεδρία.
Η περίδεση (bandage), στο λεμφοίδημα, αποτελεί κύριο στάδιο της συντηρητικής θεραπείας και είναι ένα βασικό εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών υγείας. Η συμβολή της στο λεμφοίδημα είναι να περιορίζει το “περισσευούμενο” υγρό στο άκρο που πάσχει, να προετοιμάζει την περιοχή για μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση, να βοηθάει στην άμεση δημιουργία νέων λεμφαγγείων μετά τη μεταμόσχευση λεμφαδένων ή στην καλύτερη κυκλοφορία της λέμφου στις λεμφο-φλεβικές αναστομώσεις, και να μειώνει το οίδημα στη μετεγχειρητική περίοδο. Οι περιδέσεις γίνονται με ειδικούς επιδέσμους και εφαρμόζονται συνήθως για ένα μικρό χρονικό διάστημα, επιτρέπουν την κίνηση του μέλους και την ήπια άσκηση του ασθενή, ενώ μετά την ολοκλήρωσή τους διαμορφώνουν τις συνθήκες για την εφαρμογή ενός ελαστικού γαντιού ή κάλτσας.
Η ορθή περίδεση μοιάζει με ιεροτελεστία, ξεκινά με τη σωστή περιποίηση του δέρματος και συνεχίζει με τη σχολαστική εφαρμογή των κατάλληλων επιδέσμων και υλικών σε κάθε σημείο του χεριού ή του άνω άκρου, εφόσον αφορά το λεμφοίδημα του άνω άκρου. Αντίστοιχα γίνεται και η προετοιμασία του ποδιού στο λεμφοίδημα του κάτω άκρου. Αν και η τελική εικόνα μπορεί να δείχνει ένα ογκώδες άκρο με πολλούς επιδέσμους, ο μικρός περιορισμός των ασθενών αποζημιώνεται με την καθημερινή βελτίωση του λεμφοιδήματος.
Τα υλικά που χρειάζονται για τη βασική περίδεση του άνω άκρου είναι: ένας κυλινδρικός επίδεσμος σε μορφή ρολό, ένας επίδεσμος από βαμβάκι, ένα ρολό λεπτής γάζας, τρεις σκληροί επίδεσμοι μικρής ελαστικότητας, μια αυτοκόλλητη ταινία και ένα ψαλίδι. Αρχικά, τοποθετείται σαν βάση ο κυλινδρικός επίδεσμος και στη συνέχεια οι λεπτές γάζες για τα δάκτυλα. Ακολουθούν οι επίδεσμοι από βαμβάκι σε όλο το μήκος του άνω άκρου και οι σκληροί επίδεσμοι με στόχο να επιτύχουν την επιπλέον πίεση και σταθεροποίηση όλων των προηγούμενων στοιβάδων. Όταν ολοκληρωθεί η περίδεση, ελέγχουμε τη σταθερότητα των επιδέσμων, καθώς και τη δυνατότητα εκτέλεσης όλων των κινήσεων χωρίς σοβαρό περιορισμό.
Ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς είναι να τους προτρέπουμε να εκτελούν διάφορες κινήσεις με τους επιδέσμους, καθώς με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η λεμφική κυκλοφορία.
Η ομάδα της “THE Lymphedema Clinic”, με στόχο να βοηθήσει και να υπενθυμίζει στους ασθενείς και τους φροντιστές τους, τον τρόπο της ορθής περίδεσης του χεριού και του άνω άκρου, ετοίμασε ένα χρήσιμο και κατανοητό βίντεο, που αναρτήθηκε στο κανάλι της Κλινικής στο youtube:
Δείτε το βίντεο

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο