Συγγενές Λεμφοίδημα | Κλινική για το Λεμφοίδημα και το Λιποίδημα
Λεμφοίδημα Κάτω Άκρου | Κλινική για το Λεμφοίδημα | The Lymphedema Clinic
Εξέταση, Διάγνωση, Θεραπεία | Λεμφοίδημα, Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ

Λεμφοίδημα Κάτω Άκρου

Το λεμφοίδημα κάτω άκρου μπορεί συχνά να συμβεί μετά από αφαίρεση βουβωνικών ή ενδοκοιλιακών λεμφαδένων για τη θεραπεία του γυναικολογικού καρκίνου, ή στους άνδρες για τη θεραπεία του καρκίνου των γενετικών οργάνων, ή μετά από αφαίρεση όγκου της πυέλου ή των ποδιών. Επίσης λεμφοίδημα στα κάτω άκρα μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, σε υπερήλικες, σε υπέρβαρους, μετά από βαριές κακώσεις – τραυματισμούς και σε συγγενείς καταστάσεις.

Τα κύρια συμπτώματα είναι η αύξηση του μεγέθους του κάτω άκρου, η δυσκολία εφαρμογής υποδημάτων, ο πόνος στα πόδια, η αυξημένη αίσθηση βάρους, το κάψιμο στις γάμπες και τα επεισόδια λοιμώξεων του δέρματος των ποδιών. Μερικές φορές στα πόδια παρατηρούνται και χρόνια έλκη – πληγές που δεν επουλώνονται.

Η μεταμόσχευση λεμφαδένων και σε κάποιες περιπτώσεις οι λεμφοφλεβικές παρακάμψεις μπορεί να θεραπεύσουν οριστικά το λεμφοίδημα. Η ενίσχυση των επεμβάσεων με τοποθέτηση ινών κολλαγόνων μπορεί να προσφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις συνδυάζονται πάντα με την εξατομικευμένη συντηρητική μέθοδο για την αποτελεσματικότερη θεραπεία. Η πλειοψηφία των ασθενών, για τη θεραπεία που τους εφαρμόζουμε, αναφέρουν μεγάλη ικανοποίηση με μείωση της περιμέτρου του κάτω άκρου και ελάττωση του αισθήματος βάρους στο πόδι. Ακόμη και στις περιπτώσεις ασθενών που έπασχαν από πολλαπλά επεισόδια λοιμώξεων, μετά την επέμβαση, δεν επανεμφανίστηκε κανένα ανάλογο επεισόδιο.

Δείτε παρακάτω ένα σύντομο βίντεο, που παρουσιάζει εννέα ασθενείς του ιατρικού μας κέντρου με δευτεροπαθές λεμφοίδημα κάτω άκρου (ποδιού) πριν και μετά τη χειρουργική θεραπεία (επέμβαση).