Λεμφοίδημα, Λιποίδημα και Θεραπεία (αποθεραπεία) με Άσκηση | Λεμφοίδημα, Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic
Ασκήσεις - Λεμφοίδημα, Λιποίδημα και Θεραπεία (αποθεραπεία) | Λεμφοίδημα, Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic
Εξέταση, Διάγνωση, Θεραπεία | Λεμφοίδημα, Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Λιποίδημα & Άσκηση (Αερόβια, YOGA, Pilates)

Η σωματική άσκηση πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του λιποιδήματος διευκολύνει την περίοδο αποθεραπείας. Με το απαραίτητο πρόγραμμα σωματικής άσκησης προσαρμοσμένο ειδικά σε κάθε ασθενή επιτυγχάνεται η ταχύτερη ανάρρωση και η μείωση του όγκου του πάσχοντος μέλους.

Αερόβια άσκηση με περπάτημα, ποδήλατο και ελλειπτικό. Η αερόβια άσκηση επιτυγχάνεται με το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, την κολύμβηση, κ.α. Το περπάτημα και το τρέξιμο σε διάδρομο γυμναστικής, αλλά και το στατικό ποδήλατο προσφέρουν τη δυνατότητα ελέγχου της έντασης της άσκησης και της επιβάρυνσης στο σώμα, ενώ οι κινήσεις τους είναι πιο κοντά στις φυσιολογικές κινήσεις του ανθρώπου. Το ελλειπτικό μηχάνημα είναι ένα “υβριδικό” μηχάνημα γυμναστικής, που συνδυάζει το διάδρομο, το stepper και το ποδήλατο. Οι ελλειπτικές κινήσεις του, ενεργοποιούν την ολοσωματική κυκλοφορία της λέμφου με τη βοήθεια της σύσπασης των μυών, χωρίς να προκαλούνται κραδασμοί και καταπόνηση ή μικροτραυματισμοί στις αρθρώσεις και στους συνδέσμους. Γίνεται προσομοίωση της βάδισης, με επιλογή της επιθυμητής αντίστασης τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα. Με όποιο μέσο και αν επιλέξουμε να γυμναστούμε το βασικό όφελος της αερόβιας γυμναστικής επιτυγχάνεται.

Η Yoga, το Pilates και οι διατάσεις, προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε ασθενή. Αποτελούν μια ασφαλή και αποτελεσματική σωματική άσκηση που έχει στόχο τη μυϊκή ενδυνάμωση, τη βελτίωση της στάσης του σώματος, την απόκτηση ελαστικότητας των αρθρώσεων και τις διατάσεις των μυών. Η φιλοσοφία των ασκήσεων βασίζεται στη ρύθμιση του βάθους της αναπνοής και της ποσότητας του αέρα που εισέρχεται στα πνευμόνια, χρησιμοποιώντας τις σωστές μυϊκές ομάδες. Η σωστή αναπνοή κινητοποιεί τη λέμφο από τις ομάδες των λεμφαδένων προς το θωρακικό πόρο και τελικά βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Η σωματική άσκηση προτείνεται σε όλους τους ασθενείς με λιποίδημα, άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας και σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα μέσα συντηρητικής φροντίδας.