Λεμφοίδημα Θεραπεία Μεταμόσχευση Λεμφαδένων | Λεμφοίδημα, Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic
Μεταμόσχευση Λεμφαδένων - Χειρουργική Θεραπεία | Κλινική για το Λεμφοίδημα | The Lymphedema Clinic
Εξέταση, Διάγνωση, Θεραπεία | Λεμφοίδημα, Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Λεμφοίδημα & Μεταμόσχευση λεμφαδένων

Η μεταμόσχευση λεμφαδένων αποτελεί παγκοσμίως την κορυφαία μέθοδο αντιμετώπισης και θεραπείας του λεμφοιδήματος.

Η επέμβαση για πρώτη φορά εφαρμόσθηκε τη δεκαετία του ’80 στη Γαλλία από τη γιατρό Corinne Becker. Στην Ελλάδα, την πρωτοποριακή αυτή επέμβαση πρώτοι εμείς στο The Lymphedema Clinic εφαρμόσαμε το 2011, και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μέχρι σήμερα με ιδιαίτερη επιτυχία.

Σκοπός της επέμβασης είναι η μεταφορά 2-3 λειτουργικών λεμφαδένων από μια υγιή περιοχή του σώματος στο μέλος που πάσχει από λεμφοίδημα. Στη συνέχεια τα αγγεία των λεμφαδένων που μεταφέρονται συνδέονται με τα αγγεία του πάσχοντος μέλους και άμεσα ξεκινάει η λεμφαγγειογένεση και η σταδιακή αποκατάσταση της λεμφικής κυκλοφορίας.

Πώς λειτουργεί η μεταμόσχευση λεμφαδένων;

Μετά τη μεταμόσχευση των λεμφαδένων άμεσα αποκαθίσταται η συνέχεια του λεμφικού συστήματος και ξεκινά η δημιουργία και ανάπτυξη νέων λεμφαγγείων (λεμφαγγειογένεση) η οποία σταδιακά θα αποκαταστήσει τη λεμφική κυκλοφορία.

Για παράδειγμα μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή και λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης, παρουσιάζει έλλειψη λεμφαδένων και διακοπή των λεμφαγγείων σε κάποιο σημείο της μασχάλης. Σε εκείνο το σημείο τοποθετούνται οι μεταμοσχευμένοι λεμφαδένες, οι οποίοι “γεφυρώνουν” το έλλειμμα και αποκαθιστούν σύντομα τη λεμφική κυκλοφορία της λέμφου που έχει συσσωρευτεί στο χέρι.

Λεμφοίδημα και Μεταμόσχευση Λεμφαδένων Άνω Άκρου - Χειρουργική Θεραπεία - Φάση 1
Λεμφοίδημα και Μεταμόσχευση Λεμφαδένων Άνω Άκρου - Χειρουργική Θεραπεία - Φάση 1
Λεμφοίδημα και Μεταμόσχευση Λεμφαδένων Άνω Άκρου - Χειρουργική Θεραπεία - Φάση 2
Λεμφοίδημα και Μεταμόσχευση Λεμφαδένων Άνω Άκρου - Χειρουργική Θεραπεία - Φάση 2
Λεμφοίδημα και Μεταμόσχευση Λεμφαδένων Άνω Άκρου - Χειρουργική Θεραπεία - Φάση 3
Λεμφοίδημα και Μεταμόσχευση Λεμφαδένων Άνω Άκρου - Χειρουργική Θεραπεία - Φάση 3
Λεμφοίδημα και Μεταμόσχευση Λεμφαδένων Άνω Άκρου - Χειρουργική Θεραπεία - Φάση 4
Λεμφοίδημα και Μεταμόσχευση Λεμφαδένων Άνω Άκρου - Χειρουργική Θεραπεία - Φάση 4

Ποιος είναι ο βαθμός δυσκολίας της επέμβασης;

Η επέμβαση της μεταμόσχευσης των λεμφαδένων αν και θεωρείται πολύ εξειδικευμένη χειρουργική πράξη δεν είναι καθόλου βαριά για τον ασθενή. Γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί λίγες ώρες, ενώ οι ασθενείς κινητοποιούνται το ίδιο απόγευμα μετά το χειρουργείο. Η παραμονή στην κλινική συνήθως διαρκεί 2-4 ημέρες και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν φυσιολογικά στις καθημερινές τους δραστηριότητες σε 15 – 20 ημέρες.

Η εξειδικευμένη ολοκληρωμένη φροντίδα συνδυάζεται πάντα με τη χειρουργική μέθοδο.

Πόσο αποτελεσματική είναι η μεταμόσχευση λεμφαδένων;

Η μεταμόσχευση λεμφαδένων είναι η θεραπεία που μπορεί να προσφέρει οριστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα του λεμφοιδήματος. Οι ασθενείς αναφέρουν ότι μετά την επέμβαση σταδιακά αποκαταστάθηκε η εμφάνιση των χεριών ή των ποδιών τους (η περίμετρος πολλές φορές επανέρχεται στο φυσιολογικό), εξαφανίστηκε το αίσθημα του πόνου και του βάρους και το λεμφικό σύστημα βρίσκεται πλέον σε ισορροπία. Επίσης οι ασθενείς που έπασχαν από συχνές λοιμώξεις (ερυσίπελας, λεμφαγγειίτιδες κλπ) παρουσιάζουν σημαντική μείωση ή πλήρη εξαφάνιση των επεισοδίων λοίμωξης και φυσικά χωρίς την ανάγκη λήψης αντιβίωσης.

Πόσο ασφαλής είναι η λήψη λεμφαδένων από μια υγιή περιοχή;

Η ερώτηση που κάνουν όλοι οι ασθενείς είναι αν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας λεμφοιδήματος στο άκρο από όπου θα πάρουμε τους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες συνήθως λαμβάνονται από την κατώτερη κοιλιακή χώρα λίγο πιο πάνω από το ισχίο ή από την πλάγια θωρακική χώρα κάτω από τη μασχάλη. Με κλινικές και ανατομικές μελέτες έχουμε αποδείξει την ασφάλεια της επέμβασης, κατά την οποία λαμβάνονται μόνο ουδέτεροι λεμφαδένες που δεν εμπλέκονται στην κυκλοφορία της λέμφου στα χέρια ή στα πόδια. Με τη βοήθεια της προηγμένης λεμφικής απεικόνισης (SPECT-CT) επιλέγουμε να μεταμοσχεύσουμε τον πιο λειτουργικό λεμφαδένα από την πιο ασφαλή ανατομική περιοχή.