Λεμφοίδημα, Λιποίδημα και Θεραπεία (αποθεραπεία) με Τοπική περιποίηση δέρματος | The Lymphedema Clinic
Τοπική Περιποίηση Δέρματος | Λεμφοίδημα, Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic
Εξέταση, Διάγνωση, Θεραπεία | Λεμφοίδημα, Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Λεμφοίδημα & Τοπική περιποίηση δέρματος

Με ιδιαίτερη προσοχή εφαρμόζουμε την τοπική περιποίηση δέρματος στην περιοχή του λεμφοιδήματος. Η επιβαρυμένη λεμφική κυκλοφορία και η επηρεασμένη άμυνα του πάσχοντος μέλους δημιουργούν μερικές φορές χρόνια δερματικά έλκη, ιδιαίτερα στα κάτω άκρα που έχουν προχωρημένο λεμφοίδημα. Χρόνια ή δυσεπούλωτα έλκη ονομάζονται τα τραύματα που παρουσιάζουν διακοπή ή εξασθένηση της διαδικασίας επούλωσης και στασιμότητα της κατάστασης του εδάφους του τραύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα χρόνια έλκη σε ασθενείς με λεμφοίδημα συχνά οφείλονται σε συνδυασμό παθήσεων π.χ. λεμφική στάση και φλεβική ανεπάρκεια ή σακχαρώδης διαβήτης κλπ.

Η πρόληψη αποτελεί ομόφωνα τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των χρόνιων ελκών, εφόσον η θεραπεία τους ενέχει πολλές δυσκολίες και ιδιαίτερα αυξημένο κόστος. Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του χρόνιου έλκους ακολουθούμε τα εξής μέτρα:

Φροντίδα του δέρματος: Ο τακτικός καθαρισμός του δέρματος προλαμβάνει την εμφάνιση τοπικών λοιμώξεων. Η χρήση ενυδατικής κρέμας προσφέρει στο δέρμα καλή σφριγηλότητα και προστατεύει από τους εύκολους τραυματισμούς και γρατζουνιές.

Σωστή χρήση ελαστικών ενδυμάτων: Αποφυγή πίεσης από κάλτσες ή μανίκια που εφαρμόζονται με λάθος τρόπο ή διπλώνουν σε κάποια σημεία τους. Η λανθασμένη πίεση δημιουργεί συνθήκες σταδιακής καταστροφής των στοιβάδων του δέρματος και στάσης της λεμφικής κυκλοφορίας. Συνεπώς καταλήγουμε ότι όταν το ελαστικό ένδυμα χάσει τη σωστή εφαρμογή του πρέπει να αντικαθίσταται.

Τακτικές αλλαγές των ελκών με εξειδικευμένα επιθέματα διάφορων τύπων (π.χ. υδροκολλοειδή, σπογγώδη, υδρογέλες), η εφαρμογή συμπυκνώματος αιμοπεταλίων ή άλλων αυξητικών παραγόντων, η εφαρμογή συστήματος τοπικής αρνητικής πίεσης (Vacuum Assisted Closure – VAC).