Λεμφοίδημα, Λιποίδημα και Θεραπεία (αποθεραπεία) με Συμπιεστικά ενδύματα | Λεμφοίδημα, Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic
Λεμφοίδημα, Λιποίδημα και Συμπιεστικά ενδύματα | The Lymphedema Clinic | Κλινική για το Λεμφοίδημα και το Λιποίδημα
Εξέταση, Διάγνωση, Θεραπεία | Λεμφοίδημα, Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Λεμφοίδημα & Συμπιεστικά ενδύματα και κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης

Η διαχείριση κάθε χρόνιου οιδήματος, σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, ολοκληρώνεται πάντα με την εφαρμογή του κατάλληλου συμπιεστικού ενδύματος. Απαραίτητη προϋπόθεση πριν τη χρήση του συμπιεστικού ενδύματος είναι η μείωση του οιδήματος με την Ολοκληρωμένη Αποσυμφορητική Θεραπεία, από τον εξειδικευμένο φυσιοθεραπευτή.

Τα συμπιεστικά ενδύματα, παίρνουν το όνομά τους από τον τρόπο κατασκευής τους και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: στα ενδύματα “Κυκλικής Πλέξης” ή “Επίπεδης Πλέξης”.

Ενδύματα Κυκλικής Πλέξης

Τα ενδύματα κυκλικής πλέξης κατασκευάζονται σε έναν κύλινδρο με συγκεκριμένο αριθμό βελονών, ενώ η πλέξη έχει κυλινδρικό σχήμα και συγκεκριμένο αριθμό θηλιών. Για να αλλάξει η περίμετρος του ενδύματος, η μηχανή αραιώνει ή πυκνώνει τις θηλιές. Έχουν σχετικά λεπτή ύφανση, ενώ για να μην “ρολλάρουν”-κυλήσουν προς τα κάτω, ειδικά σε περιοχές με αυξημένη περίμετρο π.χ. μηρός, συνήθως ενισχύονται με λάστιχα σταθεροποίησης.

Κάλτσα ριζομηρίου κυκλικής πλέξης

Αυτά τα ενδύματα έχουν περιορισμούς στην κατασκευή όταν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στην περίμετρο ενός άκρου ή ανατομικές ιδιαιτερότητες, παρόλ’ αυτά διατηρούν χαμηλό κόστος κατασκευής, το οποίο τα καθιστά ιδανική λύση για τα αρχικά στάδια της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας ή προληπτικά σε περιπτώσεις μεγάλης ορθοστασίας ή την αποφυγή θρομβώσεων.

Είναι συνήθως έτοιμα σε διαφορετικά μεγέθη και χρειάζεται μόνο μία απλή μέτρηση σε 2-3 σημεία του άκρου για να καταταχθούν στο αντίστοιχο νούμερο.

Όλες οι κάλτσες κυκλικής πλέξης παίρνουν τον τίτλο Κάλτσες Διαβαθμισμένης Συμπίεσης λόγω της διαβάθμισης στη συμπιεστική τους ικανότητα (πιέζουν περισσότερο περιφερικά) και προσφέρουν την απαραίτητη αποσυμφορητική δράση.

Ενδύματα Επίπεδης Πλέξης

Τα ενδύματα επίπεδης πλέξης, όπως δηλώνει και το όνομά τους, πλέκονται σε μία μηχανή επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πάρουν όποιο σχήμα είναι απαραίτητο, να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε ανατομική παραλλαγή, χωρίς να αλλάξει η ύφανση, ο αριθμός των θηλιών ή η ποιότητα της συμπίεσης. Επίσης ο τρόπος πλέξης των ενδυμάτων δημιουργεί μια ειδική επίπεδη ραφή χωρίς να “κόβει” ή να ενοχλεί την περιοχή εφαρμογής.

Γάντι-μανίκι επίπεδης πλέξης

Τα ενδύματα επίπεδης πλέξης έχουν πιο χοντρή ύφανση σε σχέση με αυτά της κυκλικής πλέξης και μεγαλύτερη συμπιεστική δύναμη ώστε να διατηρούν μειωμένο τον όγκο σε ένα εκτεταμένο λεμφοίδημα ή ένα ογκώδες άκρο. Λόγω της ύφανσής τους ασκούν επιπλέον μια συνεχή ήπια μάλαξη, η οποία βοηθάει σε περιπτώσεις εκτεταμένων ινώσεων.

Η εφαρμογή τους θεωρείται επιβεβλημένη σε κάθε στάδιο λεμφοιδήματος, ή λιποιδήματος, αλλά και σε άτομα με ανατομικές ιδιαιτερότητες ή παχύσαρκα (ανεξαρτήτως του είδος του οιδήματος). Η κατασκευή των ενδυμάτων επίπεδης πλέξης είναι εξατομικευμένη και βασίζεται στη λεπτομερή ειδική μέτρηση σε πολλαπλά σημεία του πάσχοντος μέλους.

Η χρήση των συμπιεστικών ενδυμάτων είναι εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί ένα απαραίτητο συμπληρωματικό “εργαλείο” της φυσιοθεραπείας στη διαχείριση των οιδημάτων. Σε κάθε περίπτωση ο υπεύθυνος ιατρός ή ο εκπαιδευμένος φυσικοθεραπευτής θα σας συμβουλεύσει για την κατάλληλη χρήση.