Λεμφική παροχέτευση circle-01 circle-02 circle-03 circle-text circle-12 circle-14 circle-13 circle-12
gfx-10 gfx-08

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Λεμφική παροχέτευση

Η Λεμφική παροχέτευση είναι συντηρητική αντιμετώπιση που προτείνουμε στους ασθενείς με λεμφοίδημα Σταδίου 0. Σε αυτούς τους ασθενείς ο συνδυασμός της εξειδικευμένης λεμφικής μάλαξης, της ειδικής διατροφής και της καθοδηγούμενης άσκησης αποτελούν αυτό που αποκαλείται συντηρητική φροντίδα.

Λεμφική μάλαξη

Η λεμφική μάλαξη δεν είναι ένα «κλασικό μασάζ» αλλά με ειδικές τεχνικές (manual lymphatic drainage – MLD) προωθεί τη λέμφο έξω από το πάσχον μέλος. Στο τέλος κάθε μάλαξης ακολουθεί ειδική «περίδεση» με συγκεκριμένους ελαστικούς επιδέσμους, ώστε το πάσχον μέλος να παραμείνει «άδειο» από λέμφο. Ο συνδυασμός «μαλάξεων και περίδεσης» πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά για 10 περίπου ημέρες και μέχρι να «αδειάσει» το άκρο από το οίδημα.

Στη συνέχεια εφαρμόζεται ένα ελαστικό ένδυμα (μανίκι ή κάλτσα) ώστε να μην επιστρέψει η λέμφος στο μέλος και επανεμφανισθεί το λεμφοίδημα.

Ακατάλληλες περιπτώσεις για λεμφική παροχέτευση

Σε όλους τους ασθενείς με Στάδιο λεμφοιδήματος 1-3 προτείνουμε ως λύση εκλογής τη χειρουργική αντιμετώπιση, ενώ αμέσως μετά την επέμβαση το συνδυασμό «μαλάξεων – επιδέσεων και ελαστικών ενδυμάτων» για 6 μήνες.

Μετά τη μεταμόσχευση λεμφαδένων οι μαλάξεις έχουν σκοπό την κατεύθυνση της λέμφου στους μεταμοσχευμένους λεμφαδένες μέχρι να αποκατασταθεί η φυσιολογική λεμφική κυκλοφορία.

Οι λεμφικές μαλάξεις είναι απαραίτητες και πρέπει να εφαρμόζονται από ειδικούς και πιστοποιημένους φυσιοθεραπευτές.

border-02 icon-05 gfx-02
circle-01 circle-02 circle-14 circle-13 circle-12 gfx-06 gfx-08 gfx-05
l gfx-06
Λεμφική παροχέτευση
Λεμφική παροχέτευση
Λεμφική παροχέτευση