Λεμφοίδημα, Λιποίδημα και Θεραπεία (αποθεραπεία) με Λεμφική παροχέτευση | Λεμφοίδημα, Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic
Λεμφοίδημα, Λιποίδημα και Συμπιεστικά ενδύματα | The Lymphedema Clinic | Κλινική για το Λεμφοίδημα και το Λιποίδημα
Εξέταση, Διάγνωση, Θεραπεία | Λεμφοίδημα, Λιποίδημα | The Lymphedema Clinic

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Λεμφοίδημα & Λεμφική παροχέτευση

Η Λεμφική παροχέτευση είναι συντηρητική αντιμετώπιση που προτείνουμε στους ασθενείς με λεμφοίδημα Σταδίου 0. Σε αυτούς τους ασθενείς ο συνδυασμός της εξειδικευμένης λεμφικής μάλαξης, της ειδικής διατροφής και της καθοδηγούμενης άσκησης αποτελούν αυτό που αποκαλείται συντηρητική φροντίδα.

Λεμφική μάλαξη

Η λεμφική μάλαξη δεν είναι ένα “κλασικό μασάζ” αλλά με ειδικές τεχνικές (manual lymphatic drainage – MLD) προωθεί τη λέμφο έξω από το πάσχον μέλος. Στο τέλος κάθε μάλαξης ακολουθεί ειδική «περίδεση» με συγκεκριμένους ελαστικούς επιδέσμους, ώστε το πάσχον μέλος να παραμείνει “άδειο” από λέμφο. Ο συνδυασμός “μαλάξεων και περίδεσης” πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά για 10 περίπου ημέρες και μέχρι να “αδειάσει” το άκρο από το οίδημα.

Στη συνέχεια εφαρμόζεται ένα ελαστικό ένδυμα (μανίκι ή κάλτσα) ώστε να μην επιστρέψει η λέμφος στο μέλος και επανεμφανισθεί το λεμφοίδημα.

Ακατάλληλες περιπτώσεις για λεμφική παροχέτευση

Σε όλους τους ασθενείς με Στάδιο λεμφοιδήματος 1-3 προτείνουμε ως λύση εκλογής τη χειρουργική αντιμετώπιση, ενώ αμέσως μετά την επέμβαση το συνδυασμό “μαλάξεων – επιδέσεων και ελαστικών ενδυμάτων” για 6 μήνες.

Μετά τη μεταμόσχευση λεμφαδένων οι μαλάξεις έχουν σκοπό την κατεύθυνση της λέμφου στους μεταμοσχευμένους λεμφαδένες μέχρι να αποκατασταθεί η φυσιολογική λεμφική κυκλοφορία.

Οι λεμφικές μαλάξεις είναι απαραίτητες και πρέπει να εφαρμόζονται από ειδικούς και πιστοποιημένους φυσιοθεραπευτές.